İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise TİM iş birliği ile geliştirilen proje hakkında, “TİM ile birlikte yürüttüğümüz proje yaklaşık 3-4 ay önce başladı ve 1 yıl sürecek bir proje. Uzayda uyduların enerjisini güneş panellerinden elde edilebilmesinin, yerli ve milli güneş paneli geliştirilebilmesi İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi laboratuvarında gerçekleştiriliyor” diye konuştu.
PROJEDE SON DURUM
Prof. Dr. Aslan ise projenin son durumuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Finans kaynağımızı aldık. Türkiye İhracatçılar Meclisi, projenin tüm bütçesini yatırdı. İTÜ olarak belli altyapılara sahibiz. Burada, projeye yönelik birtakım malzemelerin ve ilaveten sistemlerin tedariğini gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda laboratuvar yeteneklerimiz de gelişecek. Bu panellerin nasıl geliştirileceği konusunda farklı teknikler söz konusu. Örneğin geçen ay yeni bir yayın vardı, onu incelemiştik. Şimdi ise bu çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca TÜBİTAK gibi kurumlarla da sürekli görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz, iş birliği içerisindeyiz. Çalışmalarımız bu şekilde yoğun ve güzel ilerliyor.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasındaki iş birliğiyle çalışmaları devam eden, Nano ile Mikro Uydular için çok fonksiyonlu, yerli güneş panellerinin geliştirildiği projenin merkezi görüntülendi. Çalışmaları yerinde inceleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, “Cumhurbaşkanımızın, ‘Milli Uzay Programı’ kapsamında dile getirdiği ‘Göklere en çok yakışan bayrağımızı, hak ettiği yerlere taşıyacağız, ayağımız dünyada, gözümüz uzayda olacak’ vizyonuna biz de TİM olarak İTÜ iş birliğiyle katkı sunuyoruz” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin, iş birliği kapsamında hayata geçirilen ‘Nano, Mikro, Küp Uydularda Çok Fonksiyonlu Güneş Paneli Ar-Ge Projesi’ndeki çalışmaların yapıldığı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (USTTL), kapılarını gazetecilere açtı. Türkiye’nin “Milli Uzay Programı” hedeflerine katkı sağlayacak; uydular için çok fonksiyonlu, yerli güneş panelleri geliştiren projenin son durumu ve yol haritası, USTTL Koordinatörü Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan tarafından paylaşıldı. Programa, TİM Başkanı İsmail Gülle, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, TİM Başkan Vekili Başaran Bayrak’ın yanı sıra, projeye dahil olan çeşitli okullarda eğitim gören İnovaTİM’li öğrenciler de katıldı.
TİM Başkanı Gülle, Prof. Dr. Koyuncu, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği İTÜ USTTL Temiz Oda’sını da ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, projeyle dünyada oldukça yaygınlaşan ve maliyeti çok düşük olan Nano ile Mikro Uydular için çok fonksiyonlu, yerli güneş panelleri geliştirildiğini aktardı. Laboratuvarda projeksiyonla yansıtılan ‘Uzayda Türk Bayrağı’ görseli de programa katılanların beğenisini topladı.